Revista Autònoms.com
Xarxa sindical

18 Des, 2009

Ajuda especial de 425 € mensuals pels autònoms en atur a Catalunya a proposta de la CTAC

Enviat per revistaautonom 13:42 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
/blog/revista_autonomscom/mar_serna.jpgDesprés de més un any de reivindicació de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), el Consell de Govern de la Generalitat ha aprovat una Ajuda Temporal Extraordinària (ATE) com a prestació de desocupació d’emergència per als autònoms en situació d’atur que no percebin els ingressos. La xifra ascendeix a 425 euros mensuals amb una durada màxima de sis mesos. Aquesta mesura forma part de les trenta mesures del pacte anticrisi que es firmarà amb els agents socials de Catalunya.

Els beneficiaris hauran d’estar inscrits com a demandants d’ocupació durant sis mesos, tenir un període cotitzat d’almenys tres anys i no disposar de recursos econòmics suficients dins de la unitat de convivència.

L’ ATE tindrà un pressupost pel proper exercici de 13 milions de euros, dels quals un part es dedicarà a l’orientació per l’autoocupació.

Salvador Duarte, president de la CTAC, ha valorat molt positivament la consecució d’aquest sistema d’ajudes que s’uneix a altres ja aprovats en algunes Comunitats Autònomes, com es el cas de Castilla la Mancha i Euskadi, i que sense cap mena de dubte son un exemple per a la resta de les administracions.

En el conjunt de l’Estat durant el 2009 s’han perdut més de 148.000 llocs de treball al règim d’autònoms. A Catalunya la xifra arriba a 28.543, que representa quasi el 20% del total.


1284 lectures

18 Des, 2009

L'Ajuntament de Gavà i la CTAC signen un conveni de suport als autònoms i emprenedors

Enviat per revistaautonom 13:41 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Els tècnics municipals podran resoldre dubtes a través de l'Oficina Tècnica de la CTAC

El passat 1 de desembre va tenir lloc l'acte protocol·lari de la signatura d'un nou conveni entre la /blog/revista_autonomscom/gava.jpgConfederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) i l'Ajuntament de Gavà. L'acord va ser el colofó després de diverses reunions entre l'organització d'autònoms i el consistori per a referendar un acord sòlid amb voluntat de donar suport als emprenedors i autònoms de Gavà.

L'acte el va presidir l'alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, i hi van participar el regidor de Promoció Econòmica, Laura Barrufet, gerent d'IMPAC, entre altres. Per part de la CTAC va signar el conveni el seu president, Salvador Duarte, acompanyat pel gerent, Alexis Serra. En aquest acte hi van tenir accés els mitjans de comunicació.

L'acord compromet la CTAC a desenvolupar un conjunt d'activitats divulgatives i formatives per ajudar el conjunt d'autònoms i emprenedors de Gavà. Cal destacar el suport que farà l'Oficina Tècnica de la CTAC per als tècnics en aquells casos puntuals que es necessiti.

Per a l'alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, l'acord simbolitza una clara voluntat de donar la màxima atenció a un col·lectiu creador de riquesa. Per al president de la CTAC, Salvador Duarte, l'acord és fruit d'un llarg treball que fa temps que desenvolupa la CTAC i que ha permès que sigui un clar referent, no sols per a la defensa dels treballadors autònoms, sinó per donar una bona atenció a tots aquells que volen emprendre una activitat i per a tots aquells que vulguin continuar consolidant i enfortint els seus projectes professionals.


369 lectures

18 Des, 2009

La CTAC celebra a Redessa una jornada farcida de ponents de primer nivell amb l'assistència de l'alcalde de la ciutat.

Enviat per revistaautonom 13:40 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Davant d'un públic divers, representants d'associacions, nous emprenedors i autònoms amb una llarga trajectòria, es va celebrar una jornada d'alt contingut tècnic i polític. La jornada es va /blog/revista_autonomscom/jornada_reus.jpgcentrar en les noves perspectives centrades des de la promulgació de la nova Llei de l'Estatut del Treball Autònom i sobretot en un dels punts més esperats per al conjunt d'autònoms de l'Estat. La prestació pel cessament d'activitat. Va ser el director general de Treball Autònom, Juan José Barrera, l'encarregat de manifestar els punts més interessants de l'avui avantprojecte de Llei. Barrera va posar en relleu la tasca del treball autònom a l'Estat espanyol i el paper que ha desenvolupat en els últims anys l'executiu en aquesta matèria. Abans, la directora de l'Oficina Tècnica de CTAC, Ana Estrella Villares va fer una brillant dissertació sobre el treball autònom en l'actualitat. La Jornada s'havia iniciat amb el parlament de l'alcalde de Reus, fent referència a la llarga trajectòria de l'Ajuntament de Reus en les polítiques de foment als emprenedors. Reus és una ciutat referent en les polítiques municipals de suport als autònoms i emprenedors del conjunt de Catalunya. Per la seva banda, el secretari general de la UGT a les comarques de Tarragona, Jordi Salvador, va parlar del bon enteniment entre la UGT de Tarragona i la CTAC. La jornada es va tancar amb la participació de Sebastián Reyna, que va fer una proposta sobre quins han de ser els nous plantejaments per als autònoms i va dir que espera una bona llei de prestació de cessament d'activitat quan passi tots els tràmits parlamentaris. Per la seva banda, la directora general de Treball Autònom del Govern català, Mireia Franch, es va referir a la importància de fer cultura emprenedora i va posar en valor la tasca del Govern català amb el Pla Inicia. Va tancar l'acte el president de la CTAC, Salvador Duarte, tractant de les dificultats que es troben a hores d'ara el conjunt d'autònoms catalans amb unes xifres de destrucció de treball autònom molt preocupants a Catalunya.


343 lectures

2 Nov, 2009

500 autònoms tanquen el negoci cada dia per culpa de la crisi

Enviat per revistaautonom 18:28 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
construccin_ii.jpgEn els nou primers mesos de l’any el número de treballadors per compte propi que han deixat de cotitzar al règim dels autònoms (RETA) ha estat de 124.315 persones (-3’7%) al conjunt de l’estat, i s’han situat a 3.194.873 afiliats.
El sector més afectat per la greu situació econòmica que està passant l’economia de l’estat és la construcció amb una pèrdua de 65.380 treballadors autònoms en els nou primers mesos de l’exercici, amb una davallada del 12,1%, seguit del comerç amb 13.821 (-1,7%), la industria, on han tancat 11.725 negocis (-4,4%), i l’agricultura, que ha perdut 9.764 afiliats (-3,2%).
En canvi l’hosteleria i les activitats sanitàries han estat dels pocs sectors que han incrementat el número de treballadors autònoms amb 6.039 i 592 afiliats, respectivament
En valors absoluts, les majors reduccions d’autònoms cotitzants corresponen a Catalunya, amb 24.387 treballadors menys, el País Valencià (-19.713), Madrid (-18.178) i Andalusia (-16.900). Només aquestes quatre comunitats concentren el 63,7% de tortes les baixes dels autònoms produïdes entre gener i setembre d’enguany.


448 lectures

2 Nov, 2009

La CTAC i els transportistes de Catalunya agrupats en la AGTC uneixen els seus esforços

Enviat per revistaautonom 18:25 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
El passat dimecres 7 d'octubre va tenir lloc a la seu de la CTAC la signatura del primer /blog/revista_autonomscom/conduccion.jpgconveni de representativitat entre la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) i l'Associació General de Transportistes de Catalunya (AGTC). Aquest acord és fruit dels acords subscrits entre les organitzacions d'àmbit estatal com són UPTA i Fenadismer. L'acord entre UPTA i els transportistes a nivell de l'Estat es va signar fa aproximadament any i mig i que va permetre fer un pas important en la representació del col.lectiu de transports dins del treball autònom. Com a conseqüència d'aquella signatura s'han anat intensificant els contactes en diverses comunitats autònomes.

L'acord pactat a Catalunya obre un marc de relació molt interessant d'un col•lectiu fonamental per a la bona marxa de l'economia catalana. El sector del transport, és dels que pitjor estan patint les conseqüències de la davallada econòmica, té una importància vital i l'acord amb l'organització catalana de la UPTA pretén donar un nou impuls a les seves reivindicacions.
CTAC i AGTC es comprometen en els seus àmbits i actuació a col•laborar el més estretament possible, a establir estratègies unitàries en benefici dels autònoms, a estendre la seva influència institucional i a plantejar iniciatives comunes davant les diferents administracions, incloses les d'àmbit europeu.
Tant Salvador Duarte (CTAC) com Ramón García (AGTC) van coincidir a manifestar la importància d'unir els seus esforços en un període tant important com és la regulació del grau de representació de les organitzacions d'autònoms així com la futura creació del Consell del Treball Autònom.


339 lectures

2 Nov, 2009

L’Associació Espanyola de Practicants del Mètode Grinberg s’uneix a la Sectorial de Teràpies Naturals de CTAC

Enviat per revistaautonom 18:18 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
El passat 6 d 'octubre va tenir lloc la signatura del conveni d'integració de l'Asociació Espanyola metodo_grinberg.jpgde Practicants del Mètode Grinberg amb la Sectorial de Teràpies Naturals de CTAC. Amb la signatura del conveni la Sectorial continua amb el procés d'anar incrementant associats a la sectorial de Teràpies Naturals de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC). A la signatura del conveni d'integració van estar presents el president d'aquesta associació, el senyor Xavier Tull i el president de la CTAC, el senyor Salvador Duarte. El conveni suposa la integració del Mètode Grinberg a l'estructura organitzativa de CTAC així com de tots els seus associats. Per tant la CTAC a través de la sectorial de Teràpies Naturals i el Mètode Grinberg conformen ja un espai cada vegada més representatiu en el sector de les teràpies naturals. Salvador Duarte es va felicitar per l'acord assolit assegurant que el projecte de CTAC-UPTA és el millor per defensar els compromisos dels treballadors de les teràpies naturals. En aquest sentit va insistir que l'acord ratifica que l'organització continua creixent "no només en quantitat sinó també en la qualitat dels seus associats" qualificant a tots els seus membres com gent professional i competent que treballen diàriament per millor la qualitat del col•lectiu.


300 lectures

17 Set, 2009

La pèrdua d'autònoms torna a accelerar-se a Catalunya: 3.771 menys a l'agost

Enviat per revistaautonom 09:37 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La CTAC demana un segon Pla E amb reserva de contractació d'autònoms, i un pla específic per al comerç, dels més afectats junt amb el sector de la construcció.

arquitecte.jpgEl nombre de baixes d'autònoms s'ha accelerat novament a Catalunya. Aquest mes d'agost ja són 3.771 els treballadors per compte propi que s'han donat de baixa al RETA, una pèrdua notablement superior a la que va produir-se al llarg del passat mes de juliol, de 2.819 autònoms menys.

Les dades publicades avui pel Ministeri de Treball posen de relleu que a Catalunya continuem amb la davallada, durant 16 mesos consecutius, de pèrdua neta de treballadors i treballadores per compte propi.
El "sotrac" d'aquest mes augmenta la gravetat d'aquesta caiguda lliure d'autònoms, : en tot el que portem d'any -des del mes de gener-, l'acumulat de baixes d'autònoms ha estat de 17.799 persones. Respecte l'agost passat, el nombre d'"esborrats" del RETA ha estat de 34.787 treballadors i treballadores.
(Segueix)
397 lectures

17 Set, 2009

El CTESC informa del Decret d'Aplicació de la LETA a Catalunya

Enviat per revistaautonom 09:34 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
El passat 14 de setembre, el ple del Consell Econòmic i Social de Catalunya va/blog/revista_autonomscom/jornada_ctesc_15.9.9.jpg aprovar l'informe sobre el Decret de la Generalitat de Catalunya que desenvolupa l'Estatut del Treball Autònom en l'àmbit de Catalunya. Amb aquesta etapa, el Decret entra ja en la seva última fase d'aprovació, que segons les previsions del Govern de la Generalitat de Catalunya estarà en vigor a finals d'enguany.
L'informe aprovat per una àmplia majoria al CTESC posa de manifest el llarg camí que encara queda per recórrer des de l'àmbit competencial de Catalunya en matèria de treball autònom i posa, a més, l'accent en l'oportunitat de representar la regulació d'un col•lectiu que sustenta bona part del mercat de treball català.
(Segueix)
382 lectures

17 Set, 2009

La CTAC va participar en la tradicional ofrena per la Diada Nacional de Catalunya

Enviat per revistaautonom 09:31 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
/blog/revista_autonomscom/diada_09.jpgEl passat divendres 11 de setembre va tenir lloc la tradicional ofrena floral davant el monument a Rafael de Casanova. Les principals organitzacions polítiques, sindicals, esportives i culturals del país van fer la seva ofrena com es costum. La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) va participar dins de la delegació de la UGT de Catalunya encapçalada per la UGT de Catalunya, d’on també hi participaven, a banda de la CTAC, l’Avalot-Joves de la UGT de Catalunya, AMIC (l’organització dels immigrants de la UGT i el SAP (que es el sindicat de UGT dels Mossos d’esquadra) Por part de la delegació de la CTAC va encapçalà la delegació en Pere Caballero, responsable dels Trade de la CTAC i Maria Rosa Sepena, responsable d’immigració de l’organització).


364 lectures

22 Jul, 2009

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya diu que la Generalitat no es competent per regular les teràpies naturals

Enviat per revistaautonom 14:32 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

El passat 11 de juny es va conèixer l’anul•lació per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del decret de teràpies naturals de la Generalitat per considerar que la normativa catalana de l'any 2007 entra en conflicte amb les competències estatals.
La sentència determina que les actuacions professionals que regula el Decret, que en resumen recauen sobre la conservació, manteniment i restabliment de la salut, mitjançant diagnòstic, la indicació terapèutica i el pronòstic, o la prevenció, recuperació i rehabilitació de disfuncions somàtiques mitjançant l’ús d’agents físics, son totes elles considerades actuacions sanitàries, encomenades a professionals sanitaris, així com els establiments en els que es desenvolupen aquestes pràctiques sanitàries.
(Segueix)
419 lectures

22 Jul, 2009

La Generalitat anuncia la presentació d'un recurs a la Sentència del TSJC

Enviat per revistaautonom 14:28 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

CTAC i TENACAT posen de manifest el seu malestar per l’anul•lació del decret i també recorreran la sentència

Tot i respectar, com no podia ser d'altra manera, la sentència del TSJC, CTAC & TENACAT lamenten que aquesta resolució torni a deixar de nou els 6.000 professionals que conformen aquest sector a casa nostra en un "llindar jurídic". La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) i la Federació d’Entitats de Teràpies Naturals de Catalunya (TENACAT) es mostren en desacord amb els principals arguments de la mateixa condueixen a l'estimació del recurs.
(Segueix)
392 lectures

22 Jul, 2009

MÉS AUTÒNOMS SENSE FEINA TOT I EL REPUNT DE L'AFILIACIÓ A LA SEGURETAT SOCIAL

Enviat per revistaautonom 14:21 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La CTAC demana a la Conselleria de Treball que creï urgentment la taula "anticrisi" d'autònoms a Catalunya


/blog/revista_autonomscom/dentistes.jpgAquest mes de maig 1.134 autònoms s'han vist obligats a cessar la seva activitat al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) a Catalunya. Només a Girona s'ha produit un increment del nombre de persones que opten per a treballar per compte propi, i s'han donat d'alta 224 nous autònoms.
Al conjunt d'Espanya, l'afiliació en el RETA a final de maig va ser de 3.237.965 persones, una xifra menor que la de final del mes d'abril (6.561 menys), i 172.113 menys que fa tot just un any. Malgrat que la dada és dolenta, sembla que la situació millora lleugerament respecte els primers mesos de 2009.

Ara fa un any l'afiliació al RETA va començar a donar senyals d'alerta i a disminuir. El mes de maig de l'any passat havia perdut 429 actius. El punt àgid, però, va arribar al gener d'aquest any, amb 32.000 baixes.
Malgrat el repunt del mes de maig en l'afiliació al Règim General de la Seguretat Social, la xifra d'afiliats al Règim Especial de Treballadors Autònoms continua baixant:

(Segueix)
371 lectures

22 Jul, 2009

CTAC-UGT DE CATALUNYA LAMENTA LA MANCA DE CONCRECIÓ DE ZAPATERO SOBRE LES REBAIXES FISCALS PER ALS AUTÒNOMS

Enviat per revistaautonom 14:20 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

El discurs del president del Govern durant el Debat de l'estat de la nació ha servit per anunciar la reducció en cinc punts del tipus de l'impost de societats per a les empreses de menys de vint-i-cinc treballadors, que són la gran majoria de les societats espanyoles. Així mateix, el president ha ofert un reflex equivalent de la fórmula per als treballadors autònoms en la seva declaració de l'impost de la renda. Però, la concreció d'altres mesures econòmiques per plantar cara a la crisi (ajudes a l'automoció, educació, etc.) xoca amb l'escassa concreció respecte de com mitigar la pressió fiscal en el col•lectiu d'autònoms.
(Segueix)
347 lectures

22 Jul, 2009

La CTAC, 4 anys de presència constant en el Dia de l´Emprenedor

Enviat per revistaautonom 14:15 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya, CTAC, ha participat una vegada més en els actes organitzats pel Dia de l´Emprenedor de Barcelona Activa. Ja són quatre els anys ininterromputs en què la nostra organització participa. I ho fa en aquells dos vessants que millor reflecteixen la cultura organitzativa de la CTAC: donant assessorament i assumint el paper de lideratge en la defensa dels treballadors autònoms. Com ja és tradicional, la CTAC va tenir presència en l’espai assessora’t on membres de la nostra Oficina Tècnica van oferir assessorament durant els dos dies que va durar el certamen. D’altra banda, el president de la CTAC, Salvador Duarte, va participar en una ponència per tal de donar una visió actualitzada del paper dels autònoms en un context econòmic preocupant i en relació a les expectatives creades referents al desenvolupament de la llei pionera al conjunt d´Europa: l´Estatut del Treball Autònom.



392 lectures

28 Abr, 2009

Adéu a Paco de Quinto

Enviat per revistaautonom 17:45 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La Comissió Executiva i extensiu al conjunt de treballadors i treballadores de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), volem expressar el nostre més sincer condol per la mort del company i amic, Francisco de Quinto Zumárraga.

En Paco sempre ha estat un exemple de constància, treball i honestetat i sempre ha donat suport a la causa dels treballadors i treballadores autònoms.

En Paco sempre ha estat al peu del canó!!, disposat a ajudar en tot allò que fes falta.


Moltes Gràcies Paco!!!



1070 lectures

28 Abr, 2009

La CTAC posa en marxa el servei de declaració de la renda 2008

Enviat per revistaautonom 16:59 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

A partir del proper mes de maig i fins el 29 de juny, la CTAC posa en marxa el servei de realització de la declaració de la renda corresponent a l’exercici 2008 per a totes les persones que ho desitgin, que té termini de presentació del 2 de maig al 30 de juny.

El preu del servei serà d’aplicació individual, i dependrà de si el titular de la declaració és afiliat o afiliada, al corrent de pagament de la quota, o no, amb una antiguitat de 12 mesos per gaudir del preu com afiliat/da.

Per això mateix, per accedir a aquest servei, ens demani via e-mail, un certificat d’estar al corrent de pagament, ho pot fer adreçant-se: autonoms@catalunya.ugt.org Aquesta adreça de correu electrònica està protegida contra els robots d'spam, necessites activar Javascript per veure-la ; ctac@catalunya.ugt.org Aquesta adreça de correu electrònica està protegida contra els robots d'spam, necessites activar Javascript per veure-la

Abreujada

Ordinària

Patrimoni

Afiliats i afiliades

20€

40€

55€

No afiliats i no afiliades

33€

58€

79€



El servei es realitzarà a la seu de la CTAC de C/ Sant Oleguer, 17 baixos de Barcelona i és necessari sol.licitar dia de visita. Per això pot trucar al telèfon 93 601 10 00 i demanar per la companya Rosa Calduch per a concertar hora. Tal i com s’ha fet d’altres anys, i per tal d’oferir un millor servei, les declaracions abreujades i ordinàries s’atendran presencialment. En canvi, per les de patrimoni serà necessari deixar la documentació i demanar hora per venir-les a recollir. En cas de que sorgís algun dubte ens posaríem en contacte amb la persona interessada.




550 lectures

28 Abr, 2009

Converses amb l’ajuntament de Solsona sobre els autònoms de la comarca

Enviat per revistaautonom 16:57 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
El president de la CTAC, Salvador Duarte i el responsable dels Treballadors Autònoms econòmicament Dependents (TRADE) de l’organització, Pere Caballero van mantenir una reunió amb representants empresarials de la comarca del Solsonès i amb el regidor de Promoció Econòmica de l’ajuntament de Solsona, Josep Caelles.

Entre els assistents hi havia membres de le juntes del Gremi d’Hosteleria del Solsonès i de la Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC). En la trobada es van tractar diversos temes relacionats amb l’Estatut del Treball Autònom així com les possibles vies de col•laboració que es poden establir per facilitar eines a aquest tipus de treballadors que els permetin defensar els seus interessos.

En la reunió es va valorar la necessitat que els autònoms estiguin com més organitzats millor per tal de veure’n millorades les seves propostes i gaudir de millors serveis. En aquest sentit Duarte i Caballero van expressar el desig que aquesta trobada sigui l’inici per establir un marc de col•laboració més sòlid entre els autònoms del Solsonès i la pròpia CTAC. També es va acordar organitzar una gran jornada dirigida a tots el autònoms de la comarca per tal d’informar de les principals novetats legislatives en matèria del treball autònom.



576 lectures

3 Abr, 2009

El 14% dels nous casos de renda mínima són exautònoms

Enviat per revistaautonom 13:22 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

La CTAC demana a la Generalitat que no es restringeixi l´accés a la prestació

La crisi està passant factura als autònoms. Un sondeig als nous perceptors del salari social que concedeix la Generalitat ha confirmat la sospita de desprotecció social dels emprenedors que han de tancar el negoci. Prop del 14% dels nous perceptors de la renda mínima d´inserció havien estat autònoms.

Es tracta d´una primera dada fruit d´un sondeig dut a terme entre les sol·licituds de renda dels mesos de desembre a febrer rebudes per la Generalitat. Pel president de la Confederació de Treballadors Autònoms de catalunya (CTAC), Salvador Duarte, “això és només la punta de l´iceberg ja que el percentatge augmentarà considerablement en els pròxims mesos, a mesura que els autònoms que han cessat la seva activitat reuneixin les condicions per percebre la renda bàsica del Govern”. Una d´aquestes condicions és haver passat un any amb molt pocs ingressos.
Aquesta prestació, que oscil·la entre 410 i 700 euros mensuals, en funció de les rendes i les persones a càrrec en la unitat familiar, s´ha convertit en un succedani de l´assegurança d´atur contributiva a què no tenen dret els treballadors per compte propi.

La CTAC recomana als seus associats que sol·licitin la renda mínima, i fa que, en conseqüència, augmenti considerablement la xifra de perceptors. "Es tracta -assegura Duarte- de pal·liar el tobogan social que pateixen els autònoms, que d´un dia per altre passen de tenir un negoci a ser considerats persones en risc d´exclusió social".

Per l´organització és fonamental que la Generalitat no cedeixi davant de les temptacions de restringir l´accés a la renda mínima per moderar la despesa en un moment que milers d´autònoms es donen de baixa cada mes. Al 2008, el Govern va abonar el salari social a 13.708 persones, el 8,6% més que al 2007.



814 lectures

3 Abr, 2009

El Tribunal Laboral de Catalunya crea un organisme extrajudicial per autònoms dependents

Enviat per revistaautonom 12:35 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
El Tribunal Laboral de Catalunya (TLC) ha creat el Tribunal TRADE, un organisme extrajudicial específic per als autònoms econòmicament dependents amb l´objectiu de resoldre els conflictes laborals amb les empreses on executen la seva activitat professional i d´aquesta manera "ampliar l´àmbit funcional" del TLC, va assegurar el president del patronat de la Fundació Privada Tribunal Laboral de Catalunya, Salvador Álvarez.

El Tribunal TRADE consta de la mateixa propornt del Treball, Pimec, CC.OO., UGT i USOC. Així mateix l’òrgan creat tramita conflictes de quatre sectors laborals: construcció, asseguradores, agents comercials i mitjans de comunicació. L’estat espanyol té un comput de prop de 4.800 inscripcions al registre d´autònoms dependents.

Al 2008, la mediació del TLC va evitar 24 de les 44 vagues que es van tractar, que va suposar acords amb 25 empreses i 2.382 treballadors. Els dos motius més freqüents de conflicte al TLC van ser la retribució (21%) i la jornada laboral (20%), mentre que els sectors d´activitat que van plantejar més procediments van ser el metall (35%), els transports (13%), la sanitat (10%) i la química (9%).



564 lectures

3 Abr, 2009

Publicada l’ordre per a l’ocupació autònoma per part de la Generalitat

Enviat per revistaautonom 12:26 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Amb un pressupost de més de 2’4 milions d’euros, la Conselleria de Treball ha publicat l’ordre de les bases pel qual s’ha de regir la concessió de subvencions per a la promoció de l’ocupació autònoma, un programa que elm govern de la generalitat va regular per primera vegada l’any 1986. Aquestes subvencions tenen com a finalitat contribuir al finançament dels projectes destinats a la constitució en treballadors autònoms d’aquelles persones que estiguin en atur. Els diferents ajuts que es concedeixen son la subvenció per a l’establiment com a treballador autònom o per compte propi, la subvenció financera, la subvenció per assistència tècnica i la subvenció per a formació. La subvenció per a l’establiment com a treballador autònom respon a la voluntat de facilitar a les persones desocupades fer-se autònomes i la quantia, per norma general, és de 4.000 euros, els joves de 30 anys o menys és de 4.500 euros, mentre que les dones seria de 5.000 euros. Per a les persones amb discapacitat, la xifra que es subvenciona és de 8.000 euros i si les dones tenen alguna discapacitat la xifra s’eleva a 9.000 euros. La subvenció financera té per objecte reduir els interessos de préstecs destinats a finançar inversions per a la creació d’empreses. L’ajut és de 4 punts al tipus d’interès fixat per l’entitat financera que concedeixi el préstec, sempre que no suposi els 4.000 euros.
La subvenció per assistència tècnica cobreix la despesa de serveis externs contractats arribant al 75 % del seu cost fins a un màxim de 1.000 euros.
Finalment la subvenció per formació cobreix el finançament parcial de cursos relacionats amb la direcció i gestió empresarial així com noves tecnologies de la informació i la comunicació amb la finalitat de cobrir les necessitats de formació. L’import pot arribar al 75 % del cost dels cursos rebuts fina a un límit de 1.000 euros

Adjuntem l’ordre del Departament de treball




594 lectures

13 Mar, 2009

La CTAC preveu que Catalunya perdrà 50.000 autònoms més, abans que acabi el 2009

Enviat per revistaautonom 10:50 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

1 de cada 5 autònoms que es van donar de baixa a l'Estat durant el mes de febrer és català.

La CTAC denuncia que Catalunya perd 5.000 treballadors per compte propi al mes

Catalunya continua perdent pistonada en autoocupació. Durant els mesos de gener i febrer, 10.000 treballadors per compte propi s'han donat de baixa del RETA a Catalunya. En total, la CTAC denuncia que, a l'Estat, 1 de cada 5 autònoms que han perdut la seva autoocupació durant aquest any és català.

Catalunya perd 5.000 autònoms al mes i la situació tendeix a agreujar-se. La manca de crèdit i finançament per a l'autoocupació se suma a l'augment de la morositat per oferir-nos un panorama desolador de l'autoocupació a Catalunya. La CTAC preveu que abans que no acabi el 2009, el Règim Especial de Treballadors Autònoms haurà perdut a Catalunya més de 50.000 treballadors per compte propi més.


(Segueix)
1208 lectures

13 Mar, 2009

La Generalitat aprova un paquet de mesures per als autònoms

Enviat per revistaautonom 10:43 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La Generalitat de Catalunya ha aprovat un paquet de mesures per tal de donar suport a autònoms i emprenedors alhora de trobar préstecs i avals. La mesura es vol posar en marxa el proper mes de maig. Les polítiques de facilitar el crèdit i promoció de l’ocupació suposaran 14,3 milions d’euros per a un total de 4.200 autònoms, emprenedors o petits empresaris. D’aquesta partida qui s’emporta una xifra més gran és aquella destinada a l’autoocupació, ja que s’hi destinaran 12,8 milions d’euros per a que se’n beneficiïn unes 3.000 persones.

Es vol subvencionar amb un mínim de 4.000 euros per tal que els desocupats s’estableixin com a autònoms o treballadors per compte propi. També es pretén fins al 75% de les partides d’assistència tècnica externa (comercialització, finançament, o organització) amb un límit de fins a 1.000 euros. Aquells que vulguin obrir un negoci podran rebaixar fins a Quatre punts el tipus d’interès fixat pel banc.

Per altre banda, i també dins els paquet de mesures, la Consellera de Treball també va anunciar la iniciativa Avalis Emprèn per a microempreses recentment constituïdes (entre un i tres anys)

La voluntat d’aquesta mesura, que compta amb un pressupost d’1,5 milions d’euros, és ajudar a 1.200 emprenedors avalant operacions per 37,5 milions d’euros, es vol finançar inversions de fins 100.000 euros.



577 lectures

13 Mar, 2009

El nombre d’autònoms estrangers es desploma

Enviat per revistaautonom 10:27 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Durant el mes de gener, el col·lectiu va perdre 983 treballadors per compte propi a l'Estat.
La CTAC alerta que aquesta dada continuarà incrementant-se, sobretot en el comerç.

El nombre de treballadors autònoms estrangers donats d'alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) ha sofert un descens de 983 treballadors per compte propi durant el mes de gener a tot l'Estat. Aquest descens és superior al que s'ha produït durant la resta de mesos. Des del mes de juny de l'any passat -mes en què va començar a decréixer el col·lectiu- les xifres demostren que la tendència de creació de treball per compte propi entre els immigrants està patint fortament la crisi.


(Segueix)
594 lectures

25 Feb, 2009

La CTAC valora positivament la regulació del treballador autònom econòmicament dependent

Enviat per revistaautonom 16:47 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
L'aprovació del Reglament suposarà l'aflorament de milers de contractes ja existents entre empreses i autònoms. La CTAC prepara acords col·lectius amb empreses per a més de 5.000 treballadors autònoms a Catalunya

El Consell de Ministres va aprovar el passat divendres el Real Decret que regula la Llei de l'Estatut del Treball Autònom, aprovat pel Congrés dels Diputats el juny del 2007, i que esborra definitivament la figura del "fals autònom", mancat de garanties laborals.

La CTAC valora positivament la regulació definitiva d'aquesta figura, ja que permetrà d'una manera eficaç lluitar contra la precarització del mercat laboral que s'estava produint en els darrers anys via relacions mercantils, i eliminar les pràctiques empresarials que pervertien la figura del treballador "fals autònom".

El Decret fixa un plaç de 3 mesos per a que emergeixin els milers d'acords civil-mercantils que ja existeixen entre empreses i Treballadors Autònoms Econòmicament Dependents (TAED). En aquest periode de temps, la CTAC- té previst signar importants acords col·lectius que només a Catalunya afectaran a més de 5.000 treballadors de diferents sectors.


(Segueix)
147860 lectures

25 Feb, 2009

La xarxa impulsem autònoms arrenca a Berga parlant del desenvolpament de la llei dels autònoms

Enviat per revistaautonom 16:41 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

La xarxa impulsem autònoms va arrencar el passat dilluns a Berga amb el primer dels seminaris que estan planificats a diferents indrets del nostre país. Amb una presència d'unes trenta persones la Directora de l'Oficina Tècnica de la CTAC, Ana Estrella Villares, va explicar l'actual situació del desenvolupament de la llei de l'Estatut del Treball Autònom, la LETA, aprovada el juliol de 2007 i que va entrar en vigor el 12 d'octubre d'aquell mateix any. Villares ha desenvolupat una ponència fent incidència en le principals aportacions de l'actual llei, posant ènfasi en la reglamentació dels treballadors autònoms econòmicament dependents, la protecció social que ampara la llei per als autònoms, en especial amb el borrador d'avantprojecte sobre la prestació pel cessament d'activitats. La Directora de l'Oficina Tècnica de la CTAC també ha exposat tot un seguit de mesures que s'estan aplicant per tal de fer front a la crisi econòmica per part del Govern de l'estat.

(Segueix)
608 lectures

3 Feb, 2009

Ja es pot sol·licitar la devolució del 50% de les cotitzacions al RETA

Enviat per revistaautonom 12:48 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Els autònoms que en 2008 hagin desenvolupat a la vegada un treball per compte aliena (pluriactivitat) i que, per tant, hagin cotitzat per contingències comunes al Règim General i al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA), per una quantitat igual o superior a 10.440 euros, podran sol·licitar ja una devolució del 50% de les seves cotitzacions que superin aquesta quantitat.

Per aclarir una mica el concepte de la devolució del 50 % de les cotitzacions, adjuntem un exemple pràctic:

Salari brut com a treballador per compte aliena: 20.000 € (anual)

Quotes de SS a càrrec de l’empresa i del treballador: 7.600 € (anual)

Quota d’autònom de tot l’any: 3.576 € (anual, per una base de cotització de 1.000 €)

Total cotitzacions d’ambdós Règims: 11.176 €

Diferencia amb els 10.440 €: 736 €, del quals podrem demanar una devolució de 368 €, devolució que s’ha de demanar en la Tresoreria General de la Seguretat Social, dins el primer trimestre de l’any 2.009.




868 lectures

3 Feb, 2009

La CTAC alerta que la pensió de l’autònom és un 41% inferior que la de l’assalariat

Enviat per revistaautonom 12:46 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

La gran majoria del col·lectiu encara cotitza per la base mínima

La CTAC denuncia que, en els darrers anys, la bretxa entre les pensions dels treballadors per compte propi i la dels assalariats no només no s’han reduït sinó que continuen sent molt importants. La pensió mitjana en el Règim dels Treballadors Autònoms se situa en els 523,72 euros, un 41% menys que la del Règim General (892 euros), i un 30% menys que actualment en els 747 euros. A finals de 2008 existien a Catalunya més de 578.000 treballadors per compte propi.

La CTAC considera indispensable continuar amb la tasca de difusió entre el col·lectiu, informant-los de la necessitat de cotitzar per sobre de la base mínima actualment establerta i més d’acord amb els ingressos reals de cada treballador, amb la finalitat de garantir un sistema de protecció social més equilibrat. Tot i que en pocs anys s’ha reduït en més d’un 5% el nombre d’autònoms que cotitzaven per la base mínima, el gran gruix del col·lectiu encara ho continua fent.

Tanmateix, la CTAC ha traslladat a la Secretaria d’Estat per a la Seguretat Social el suggeriment d’oferir un major marge d’actualització de les cotitzacions per als majors de 50 anys, que actualment tenen topat, oferint augmentar la base mínima de cotització durant aquest període al menys en un 1% anual, a banda d’aplicar la inflació prevista.



622 lectures

3 Feb, 2009

Presentació del reglament de l'Estatut del Treball Autònom en el sector comercial

Enviat per revistaautonom 12:15 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Amb una sala plena amb més de 170 assistents va tenir lloc el passat 22 de gener una jornada sobre el treball autònom econòmicament dependent. El Col·legi Oficial d’Agents Comercials de Barcelona (COACB), en col·laboració amb la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), van ser els encarregats d’organitzar la jornada que va comptar amb diverses personalitats que van poder donar el seu punt de vista respecte a la figura dels TAED.

La jornada va comptar amb la ponència de Juan José Barrera, director general d'Economia Social del Treball Autònom i Responsabilitat Social a les empreses, del Ministeri de Treball i Immigració, que va exposar els aspectes jurídics de la figura del treballador autònom econòmicament dependent, els ingressos del qual depenen en un 75% d'una empresa. Barrera va remarcar que, en el cas dels agents comercials, la llei no exigeix el requisit d'assumir el risc i ventura de les operacions, ja que van a càrrec de l'empresa.
Posteriorment, el secretari general de la UPTA,
Sebastián Reyna, el president del COACB, Enric Enrech i el president de la CTAC, Salvador Duarte van participar en un debat on diputats de les principals formacions polítiques van exposar la seva opinió sobre l'Estatut i la figura de l'autònom en l'entorn actual de crisi.
Els ponents polítics van ser: Carles Campuzano (CIU), Montserrat Capdevila (PSC), Xavier Vendrell (ERC), Santi Rodríguez (PPC) i Albert Rivera (Ciutadans).
Durant la seva intervenció, Reyna va insistir en el "retard normatiu" que està patint l'Estatut i en la tendència preocupant de les baixes d'autònoms del passat 2008.



645 lectures

20 Gen, 2009

Els agents comercials organitzen una jornada sobre els autònoms

Enviat per revistaautonom 13:02 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Sota el títol “Desenvolupament del reglament de l´Estatut del Treball Autònom” el Col·legi d´Agents Comercials de Barcelona (COACB) i la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), organitzen el proper 22 de gener un acte que pretén posar al dia les últimes novetats referents al treball autònom. Dit acte tindrà lloc al carrer Casp, número 130 a la sala d’Actes de l’Edifici COACB a les 16.30 hores.

L´acte tindrà una ponència central que anirà a càrrec del Sr. Juan José Barrera, director general d´Economia Social i Responsabilitat Social a les Empreses. També inclourà un debat moderat per Sebastián Reyna i Salvador Duarte juntament amb representants de CiU, PSC, ERC i PP sobre les mesures anticrisi en l´àmbit dels autònoms.




673 lectures

20 Gen, 2009

El ministre de Treball sospesa la prestació de 600 € per a autònoms en atur

Enviat per revistaautonom 12:12 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
El ministre de Treball ja té sobre la taula el document de la comissió d´experts constituïda pel Govern i les organitzacions d´autònoms, que planteja la prestació per als autònoms que van a l´atur. Aquesta proposta es concreta en una prestació de desocupació de 600 euros durant sis mesos per a autònoms que hagin cotitzat el 3% de la base de cotització (entre 24 i 30 euros) durant, almenys, un any, per articular una prestació per cessament d´activitat per a aquest col·lectiu de treballadors.

El ministre va insistir que la futura prestació ha de ser de caràcter contributiu, és a dir, que s´haurà d´haver cotitzat per poder cobrar-la. De moment, el disseny de la prestació encara està en procés d´estudi, ja que es tracta d´una qüestió "jurídicament molt complexa". L´objectiu és abordar aquest tema al Consell Estatal de l´Autònom, que es constituirà d´aquí a dos o tres mesos, així com en el diàleg social. Per a Corbacho “l´autònom té un problema en aquest país. Té uns determinats nivells de protecció, però no té dret a prestació per cessament d´activitat".


(Segueix)
671 lectures

20 Gen, 2009

Catalunya ha perdut 16.690 autònoms des de l´inici de la crisi

Enviat per revistaautonom 12:01 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La CTAC denuncia que les mesures adoptades pel Govern continuen sense arribar al col·lectiu de treballadors per compte propi

Catalunya ha perdut 16.690 treballadors per compte propi des que en el mes d’abril va canviar la tendència d´afiliació al Règim Especial de Treballadors Autònoms.

D´abril a setembre de 2008, a Catalunya s´havien destruït més de 7.500 petits negocis. Pràcticament la mateixa quantitat que han desaparegut en el darrer trimestre de l´any (9.190). Durant el mes de desembre, que històricament havia marcat augments significatius en l´afiliació al RETA, s´han destruït a Catalunya 2.994 negocis. És a dir, cada dia s´han donat de baixa prop de 100 autònoms.

Les baixes dels autònoms catalans ja suposen el 20% de les que s´han produït a tot l´Estat.

Nombre d´autònoms (desembre 2008)

Barcelona

406.951

Girona

64.439

Lleida

45.868

Tarragona

60.840

Catalunya

578.098


(Segueix)
660 lectures

19 Des, 2008

La CTAC organitza la primera jornada del treball autònom econòmicament dependent

Enviat per revistaautonom 13:42 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Catalunya ha perdut, al dia, 123 treballadors autònoms en el mes de novembre

Amb la presència d’aproximadament un centenar de treballadors autònoms econòmicament dependents, tècnics de promoció econòmica i responsables d’entitats associades, va tenir lloc el passat 2 de desembre la primera jornada sobre el treball autònom econòmicament dependent. En aquesta matinal es van poder desgranar les principals característiques que tindrà el nou reglament dels TAED a la vegada que es van constatar les diferents problemàtiques que ha suposat la pròpia reglamentació. L’acte, que va tenir el suport de la UGT de Catalunya i del Departament de Treball va comptar amb una fornida presència de persones que van intervenir; des del Director, director general d'Economia Social, Autònoms i Responsabilitat Social en les empreses del Ministeri de Treball i Immigració, Juan José Barrera, el, secretari general d’UPTA, Sebastián Reyna, el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep M. Àlvarez, el president de la CTAC, Salvador Duarte, així com la, directora general de Cooperatives i Creació d'Empreses, Mireia Franch (la Consellera de Treball, Mar Serna va excusar-se en últim moment) Cal, també destacar les aportacions fetes en la ponència de la Directora de l’Oficina Tècnica de la CTAC, Ana Estrella Villares que va entrar a concretar respecte contractes, registre, acords d'interès professional i sistemes de conciliació i arbitratge. També hi va haver un debat que, sota el títol de La figura de l'Autònom en el Mercat Laboral, va comptar amb la participació de repesentants de les diverses organitzacions d’autònoms.

(Segueix)
4397 lectures

19 Des, 2008

El Ministre de Treball garantitza que els autònoms cobraran “atur” aquesta legislatura

Enviat per revistaautonom 13:40 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
En unes declaracions fetes a la cadena SER i transcrites per Europa Press, el Ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho va anunciar que en el decurs de l’actual legislatura els autònoms podran accedir a la prestació per cessament d’activitats, un dels drets recollits en l’estatut del treball Autònom aprovat l’any passat. Corbacho va anunciar que ja tenien sobre la taula l’informe que en el seu moment es va demanar a una comissió d’experts per tal que fessin una proposta de com articular aquesta mesura. D’aquesta manera segons el Ministre el treballadors autònoms tindran un drets equiparables als treballadors per compte aliena.

El Ministre va recordar que aquesta prestació seria de tipus contributiu, o sigui, que caldrà haver cotitzat per cobrar-la. De totes maneres, i malgrat que ja es té l’informe dels experts, en aquests moments tan sols es pot dir que està en estudi al ser un tema “jurídicament complexa” assegurava el Ministre de treball i Immigració.




670 lectures

7 Nov, 2008

Set de cada deu autònoms han vist incrementat els impagats en els últims nou mesos

Enviat per revistaautonom 16:46 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Segons un estudi intern elaborat per l’Oficina Tècnica de la CTAC, hi ha molta preocupació en els sectors de treballadors autònoms. Segons les dades de l’Oficina Tècnica de la CTAC, a partir d’una enquesta pròpia, el 86% considera que la seva situació és greu o molt greu. Segons la directora de l’Oficina Tècnica de la CTAC, Ana Estrella Villares, “en tan sols nou mesos s’han multiplicat per cinc el nombre d’expedients relacionats amb processos concursals que ha atès aquesta organització. Aquesta dada és un reflex clar de les conseqüències que està tenint l’actual crisi econòmica en el col·lectiu d’autònoms de Catalunya”.
Hi ha dos punts importants que cal tenir en compte. Primer, la retallada de les línies de crèdit, que provoca que els possibles nous emprenedors rebaixin les seves expectatives. El 78% dels enquestats reconeix que fins al moment havia finançat la seva activitat mitjançant alguna modalitat creditícia, com pòlisses de crèdit o descomptes de pagarés. L’import mitjà d’aquestes pòlisses se situa en els 30.000 euros. Amb la crisi financera i el tancament de l’aixeta de crèdit per part de les entitats financeres, l’import de les pòlisses de crèdit s’ha vist reduït en un 60%. Això vol dir que fins ara els autònoms podien demanar crèdit per un valor de 30.000 euros de mitjana pel desenvolupament de la seva activitat laboral, ara el crèdit es redueix a 18.000, i explica, en part, la disminució de l’activitat d’autoocupació.

(Segueix)
3838 lectures

7 Nov, 2008

Catalunya ha perdut cent onze autònoms cada dia durant el mes d’octubre

Enviat per revistaautonom 16:38 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La CTAC reclama que s’engegui urgentment un
pla de rescat per als autònoms

Segons les dades avançades avui pel Ministeri de Treball, la crisi està afectant amb gran virulència el col·lectiu dels autònoms. En només sis mesos, a Catalunya s’han destruït més de 10.000 petits negocis. Les baixes d’autònoms catalans ja suposen el 20% de les que s’han produït arreu de l’Estat. Aquesta evolució fa pensar que les previsions de la CTAC, que advertien que abans de final d’any es perdrien 20.000 cotitzants més del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) a Catalunya, es poden quedar curtes.
Nombre autònoms (octubre 2008)
Barcelona 411.983
Girona 66.926
Lleida 46.461
Tarragona 62.757
Catalunya 588.127
Des de la CTAC es recorda que, tal i com ja ha anat denunciant fa uns mesos, les mesures adoptades fins ara pel Govern no estan pensades en cap cas per al col·lectiu dels autònoms. Fins i tot les mesures presentades recentment pel Govern -la moratòria del 50% per a autònoms i desocupats en el pagament de la hipoteca durant un període màxim de dos anys- segueix sense donar resposta al principal problema del col·lectiu: la manca de liquiditat.(Segueix)
683 lectures

7 Oct, 2008

La falta d´activitat i els impagats són les principals causes de la problemàtica que pateixen els autònoms

Enviat per revistaautonom 19:50 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

El nombre d´autònoms lleidatans segueix disminuint

A començament d´any es comptabilitzaven a la nostra ciutat un total de 47.182 treballadors per compte propi. A final de setembre, només nou mesos després, la xifra s´ha reduït a 46.461.
Segons el Ministeri de Treball i Immigració, durant aquest període, s´han registrat a Lleida 721 baixes al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA).

El nombre d´afiliats autònoms durant el mes de setembre de 2008 ha sofert un descens del 0,44%, respecte al mes d´agost, és a dir, es comptabilitzen 206 autònoms menys.

Pel que fa al conjunt de l´Estat i per sectors, tots aquells on es mouen els treballadors autònoms estan afectats, destaquen la construcció amb 4.325 autònoms menys, el comerç amb 2.124 i les activitats immobiliàries amb 494.

Fins i tot l´hostaleria, un sector que encara no havia patit aquesta situació, ha presentat 1.924 baixes de treballadors per compte propi respecte al mes anterior.

La falta d´activitat i els impagats són les principals causes de la problemàtica que pateixen els autònoms. També la situació actual està afectant les empreses familiars, que estan aclaparades per la crisi i per les condicions financeres.

CTAC considera que la pèrdua d´ocupació autònoma continuarà durant tot l´any.
En tot cas, l´estadística confirma les propostes de CTAC que s´han d´accelerar les inversions públiques previstes, en especial les relacionades amb la rehabilitació d´habitatges, locals comercials i serveis de turisme, amb la finalitat de millorar el treball a la construcció i fer més competitius els negocis de comerç i oci.





8103 lectures

7 Oct, 2008

Vuit de cada deu autònoms catalans qualifiquen la crisi de “greu”

Enviat per revistaautonom 19:48 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Els estralls de la crisi econòmica estan passant factura a diferents sectors on majoritàriament hi és present el treball autònom. En aquest sentit, la majoria dels autònoms que es ressenteixen de l´actual conjuntura econòmica pertanyen al sector de la construcció, el transport i el comerç. Els autònoms consultats asseguren que la crisi els està passant una factura molt cara. Un dels sectors afectats és el de les teràpies naturals. S´hi viuen situacions de disminució de la facturació d´entre un 30 a un 45%. L´explicació és que els habituals consumidors de les teràpies han dilatat les seves visites o fins i tot han decidit suprimir-les. Les visites costen d´entre 50 a 80 euros. Hi ha també el cas d´un autònom vinculat a la construcció, la crisi li ha caigut al damunt com una llosa. Mentre fa uns anys ocupava més de deu persones, ara, sumats els socis, són tan sols quatre, i han passat de facturar 45.000 euros a facturar-ne 6.000. Els bancs els han tancat l´aixeta financera, i amb aquest panorama desconeixen quin futur tindran ni fins quan podran aguantar.

Cal tenir en compte que, en tan sols un any, els autònoms que han entrat en processos concursals s´han multiplicat per cinc.


746 lectures

7 Oct, 2008

El Ministeri de Treball ultima el registre dels trades

Enviat per revistaautonom 19:44 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
El proper 12 d’octubre és el termini màxim que tenen tots els treballadors/es autònoms econòmicament dependents (Trades) del sector del transport i agents d’assegurances, per tal de comunicar a les seves empreses que compleixen els requisits per ser trades, o el que és el mateix, que almenys el 75% dels seus ingressos depenen d’una empresa.

És important que el treballador/a ho comuniqui dins el termini establert, ja que si no ho fa, podria perdre, per exemple, la capacitat de guardar la seva antiguitat a l´empresa en qüestió, o l´empresa li podria plantejar altres condicions. Per tant, notificar a temps la seva situació ha de donar garanties per tal que es respectin les seves antigues condicions laborals.

El nou contracte redactat permet que aquests treballadors puguin acudir al jutjat social en comptes del mercantil per tal de resoldre qualsevol conflicte que puguin tenir entre l´empresa i el treballador/a.

El reglament obligarà a inscriure´s en el nou registre que el Ministeri de Treball està acabant de detallar. Una de les novetats d´aquest nou registre és que caldrà posar per escrit la indemnització que cobraria el treballador/a en cas que es rescindís el contracte.

Cal recordar que, aproximadament uns 60.000 agents d’assegurances i uns 120.000 transportistes són els que tenen aquest temps per acabar notificant a les empreses que compleixen dits requisits com a trades.


857 lectures

7 Oct, 2008

Els aturats que vulguin fer-se autònoms podran capitalitzar fins al 60% de l´atur

Enviat per revistaautonom 19:41 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Amb la unanimitat dels vots del Congrés de Diputats es va aprovar la setmana passada una proposició no de llei presentada inicialment pel Partit Popular i esmenada després pels grups del PSOE i CiU, en la qual s’insta al Govern de l´Estat que augmenti el percentatge de capitalització de la prestació per desocupació del 40% al 60% per a aquells aturats que decideixen convertir-se en treballadors per compte propi en la forma que reglamentàriament es determini.
La reglamentació d´aquesta aprovació es podria incloure en la tramitació de la Llei de pressupostos, per tant, l´entrada en vigor de la mesura seria el proper 1 de gener.
S´estima que en aquest 2008, al conjunt de l´Estat, seran prop de 80.000 desocupats els que optaran a la capitalització i, amb la nova mesura, es podria arribar al llarg del 2009 a 110.000 i 120.000 persones. L´augment del percentatge de capitalització suposarà un increment mitjà de 2.400 € en el pagament únic per persona. Cal tenir en compte que el percentatge que resta de la prestació també es capitalitza, però a través del pagament de les quotes de la Seguretat Social.

Des de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) es valora positivament aquest increment, tot i que l´objectiu a assolir és la de capitalitzar el 100 % de la prestació.



1128 lectures

7 Oct, 2008

Es multipliquen per 5 els processos concursals en el col·lectiu d´autònoms

Enviat per revistaautonom 19:38 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La CTAC recorda als treballadors autònoms catalans que la millor manera de fer front a la crisi és unir-se i treballar d’una forma coordinada
Els serveis jurídics de la Confederació de Treballadors denuncia que en tan sols nou mesos s´han multiplicat per cinc el nombre d´expedients relacionats amb processos concursals que ha atès aquesta organització. Aquesta dada és un clar reflex de les conseqüències que està tenint l´actual crisi econòmica en el col·lectiu d´autònoms de Catalunya, on tant sols en el mes d´agost es van veure obligats a donar-se de baixa del RETA (Règim Especial de Treballadors Autònoms) 3.800 treballadors (la mateixa quantitat que en el trimestre anterior)
En aquest sentit, des de la CTAC es recorda als autònoms que disposen de les Oficines d’Atenció a l’Autònom on podran de manera individual i personalitzada trobar respostes, formació i informació, ja que per a la CTAC aquest assessorament pot suposar la continuïtat del projecte empresarial de l’autònom.



724 lectures