Revista Autònoms.com
Xarxa sindical

30 Gen, 2007

Campuzano (CiU) contrasta amb la CTAC l’Estatut del Treball Autònom

Enviat per revistaautonom 11:46 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

El passat dia 9 de gener el diputat al Congrés per CiU Carles Campuzano, acompanyat de la diputada al Parlament per la formació nacionalista, Meritxell Borràs, van celebrar una reunió de treball amb membres de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya per tal d´avaluar ´’actual projecte de llei de l´Estatut del Treball Autònom que en aquests moments es troba en via parlamentària.

Per part de la CTAC, el president, Salvador Duarte, va exposar quines línies d´actuació creien més viables per tal de pressionar el govern estatal amb l´objectiu de garantir alguns punts que amb l´actual projecte o no s´esmenten o no queden massa clars. En aquest sentit, destaca la limitació de la responsabilitat patrimonial del treballador autònom, la contractació de familiars, la jubilació anticipada en els mateixos requisits que al Règim General, la inclusió de l´accident de treball in itinere i la cotització a temps parcial de determinats col·lectius.

Aquestes són mesures que l´Estatut del Treball Autònom hauria d´incorporar, perquè l´actual projecte de llei no les contempla. Des de la CTAC es consideren bàsiques, perquè la Llei de l’Estatut del Treball Autònom constitueixi un marc de regulació dels treballadors autònoms, tant en drets com en obligacions, incorporant més protecció social i una política eficaç de foment de l´autoocupació i de la cultura emprenedora.



427 lectures

30 Gen, 2007

El 40% dels nous autònoms catalans que es van registrar entre 2000 i 2005 es concentren al 2005

Enviat per revistaautonom 11:40 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Segons l´informe del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) que es va presentar el passat 4 de gener dels autònoms registrats durant el període 2000-2005, el 40 % es concentren l´any 2005. Així, si durant l´any 2000 hi havia 487.000 autònoms, el 2004 aquesta xifra va incrementar fins a 533.660, i el 2005 va pujar fins a 565.000 treballadors per compte propi.

Mercè Sala, presidenta del CTESC, va assegurar que aquestes xifres suposen la consolidació a l´alça del treball per compte propi després de cinc anys de davallades en el nombre de registrats al RETA.

D´altra banda, cal destacar que, mentre hi ha un augment de treballadors autònoms, les subvencions per la promoció de l´ocupació autònoma han disminuït un 9,09% i l´import ha baixat un 5,72 %, mentre que els microcrèdits oferts per “la Caixa” i Caixa de Catalunya han crescut en el mateix període, destinats sobretot a comerç, hostaleria i serveis empresarials.

Des de l´any 2000 es va detectar progressivament un nou perfil de treballador autònom. Els nous autònoms cada vegada tenen més estudis superiors i més assalariats al seu càrrec. Així, de l´augment de 47.000 autònoms entre 2000 i 2004, el nombre d´autònoms amb estudis superiors ha aportat el 88% del creixement.

El 40% de les consultes de l´Oficina d´Atenció a l´Autònom de la CTAC són per relacions laborals encobertes

Quatre de cada deu de les 5.000 consultes rebudes per l´Oficina d´Atenció a l´Autònom són per temes que es refereixen a relacions laborals encobertes. Segons Salvador Duarte, president de la CTAC, els sectors on hi ha més abús quant a falsos autònoms són als mitjans de comunicació -que utilitzen personal autònom que treballa a diari en exclusiva-, en la construcció -on són habituals els subcontractes-, en el transport i missatgeria, i en el sector immobiliari i d´assegurances.



439 lectures

30 Gen, 2007

L´Associació d´Higienistes i Auxiliars Dentals de Catalunya signen un acord de col·laboració amb la  CTAC per a defensar els drets laborals dels seus membres

Enviat per revistaautonom 11:29 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Els contractes en frau de llei són la principal problemàtica d´aquest col.lectiu

La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) i l´Associació d´Higienistes i Auxiliars Dentals de Catalunya (AHIADEC) van signar el passat 12 de gener un acord de col·laboració. La CTAC representarà els interessos professionals dels 734 membres que formen part d´aquesta entitat.
L'AHIADEC agrupa higienistes dentals i auxiliars, alguns dels quals són treballadors per compte propi. Tot i així, el principal problema a què s´enfronta diàriament el col·lectiu és la situació del fals autònom o autònom dependent. És a dir, que molts d´ells són contractats en frau de llei.
L´acord signat permetrà que la CTAC pugui assistir molt millor aquests treballadors i treballadores i donar resposta a les demandes dels professionals que pertanyen a aquest col·lectiu, sobretot els que pateixen aquests tipus de situacions de frau de llei.



496 lectures

10 Gen, 2007

Madrid ajuda amb 3.000 euros per passar de desocupat a autònom

Enviat per revistaautonom 18:41 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

El govern de la Comunitat de Madrid ha decidit concedir ajudes de fins a 3.005 euros per cada desocupat que es converteixi en treballador autònom, una xifra que pot arribar a 4.507 euros si es tracta de persones amb discapacitat. La Comunitat de Madrid destinarà a aquesta finalitat un total de tres milions d´euros durant tot el 2007, cofinançat amb fons europeus amb l´objecte de promocionar el treball autònom. L´objectiu del govern autonòmic és promoure accions que facilitin la constitució de projectes per compte propi a persones que estiguin inscrites com a desocupades a les llistes de les oficines d'ocupació.

Complementàriament, la Comunitat posa a disposició els recursos necessaris per a finançar les inversions requerides per a convertir els treballadors per compte d´altri en autònoms. El programa es completa amb una ajuda parcial per als que contractin els serveis externs per dur a terme la seva activitat empresarial.



540 lectures

10 Gen, 2007

La nova llei de la igualtat millorarà les condicions de les treballadores autònomes

Enviat per revistaautonom 18:30 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Gràcies a la tasca de les organitzacions d´autònoms a nivell de l´Estat, sobretot de la mà d´UPTA, la Llei orgànica d´igualtat entre homes i dones reconeixerà algunes de les mesures que fa temps que reivindica el nostre col·lectiu i que afecten directament a la dona autònoma.

La Llei d´igualtat reconeixerà el subsidi per maternidad no contributiu també per a les treballadores autònomes en aquells casos en que no reuneixin els requisits mínims de cotització, la quantia de la qual augmenta el 100% de l´Indicador Públic de Renda d'Efectes Públics (IPREM).

A més a més, s´estèn a les treballadores autònomes la bonificació del 100% en les quotes del RETA durant els períodes de descans per maternitat i situacions similars.

Des de la CTAC es valora molt positivament el paper desenvolupat en el tràmit parlamentari, perquè formen part del paquet de millores que tant la CTAC com la UPTA, a nivell de l'Estat, estaven reivindicant des de feia anys, ja que suposen un pas més en la plena igualtat de gènere en el treball autònom així com un avenç substancial cap a la protecció social de les treballadores per compte propi, especialment en la contingència per maternitat.



21103 lectures

9 Gen, 2007

Uns 800 euros per la cobertura per accident

Enviat per revistaautonom 11:13 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Molt probablement i un cop aprovat l´Estatut del Treball Autònom, els autònoms dependents i els que treballin amb una alta sinistralitat laboral, sobretot construcció i els transports, hauran de cotitzar forçosament per accidents i malalties professionals. Així, la memòria econòmica de la llei eleva a 733.466 el nombre de nous professionals per compte propi que hauran de cotitzar per aquests conceptes. Això suposarà uns ingressos per a les arques de la Seguretat Social de quasi 600 milions d´euros.

Ara com ara, tan sols 263.156 d´aquests treballadors cotitzen per aquestes contingències professionals, equivalen a un 8,69% del total de tres milions donats d´alta. Segons la previsió dels nous professionals que cotitzen per accidents i malalties professionals, 427.466 seran del sector de la construcció; 193.642, del transport i 45.345, de la fabricació de productes metàl.lics; mentre que la resta es reparteixen en altres activitats econòmiques.

El nou Estatut també establirà l´obligació de tots els autònoms de cotitzar per malalties comunes. Avui en dia, el 6% encara no ho fa.



393 lectures