Revista Autònoms.com
Xarxa sindical

25 Feb, 2009

La CTAC valora positivament la regulació del treballador autònom econòmicament dependent

Enviat per revistaautonom 16:47 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
L'aprovació del Reglament suposarà l'aflorament de milers de contractes ja existents entre empreses i autònoms. La CTAC prepara acords col·lectius amb empreses per a més de 5.000 treballadors autònoms a Catalunya

El Consell de Ministres va aprovar el passat divendres el Real Decret que regula la Llei de l'Estatut del Treball Autònom, aprovat pel Congrés dels Diputats el juny del 2007, i que esborra definitivament la figura del "fals autònom", mancat de garanties laborals.

La CTAC valora positivament la regulació definitiva d'aquesta figura, ja que permetrà d'una manera eficaç lluitar contra la precarització del mercat laboral que s'estava produint en els darrers anys via relacions mercantils, i eliminar les pràctiques empresarials que pervertien la figura del treballador "fals autònom".

El Decret fixa un plaç de 3 mesos per a que emergeixin els milers d'acords civil-mercantils que ja existeixen entre empreses i Treballadors Autònoms Econòmicament Dependents (TAED). En aquest periode de temps, la CTAC- té previst signar importants acords col·lectius que només a Catalunya afectaran a més de 5.000 treballadors de diferents sectors.



L'aprovació de l'Estatut del Treball Autònom (LETA) l'any 2007, va suposar un abans i un després per al conjunt d'autònoms del país. Per primera vegada i de manera sistemàtica, amb una sola llei es va passar a regular els drets i els deures de més de 3,5 milions de treballadors autònoms a tot l’estat.

L'Estatut del Treball Autònom, per aquells autònoms que efectivament es trobin sota la figura de Dependents, recull d'una manera sistemàtica un conjunt d'eines que provenen del dret laboral comú, que els permetran de desenvolupar els seus drets tant individuals com col*lectius. En aquest sentit, en destaquem:

Drets individuals:

* Garantíes econòmiques
* 18 dies de vacances
* Accés a la Jubilació Anticipada (en determinats supòsits)
* Protecció per accident de treball i malaltia professional
* Accés a la "prestació per cessament d'activitat".
* Reconeixement de l'accident "in itinere"
* Cobrar indemnitzacions pels danys i prejudicis ocasionats (empresa principal)

Drets col*lectius:

* Defensar col·lectivament els seus interessos
* Concertar acords d'interès professional que millorin la seva situació laboral (condicions de treball, horaris, descans, indemnitzacions...).
* Controlar el seu procés de reconeixement dins de les empreses, lluitant per a que totes les persones que encaixin en aquesta figura tinguin un contracte escrit.
* Oferir-los tota la informació i l'assessorament que necessitin: sobre els seus drets, en l'elaboració dels contractes, en la negociació de les condicions dels contractes...
* Exercir la seva representació en els òrgans creats per a la seva representació i en qualsevol altre àmbit.

El TAED (Treballador Autònom Econòmicament Dependent)

La figura del TAED, a mig camí entre el treballador autònom pur i el treballador assalariat, haurà de posar ordre i millorar la protecció d'un conjunt de treballadors que per les seves condicions especials de treball, s'havien convertit en els darrers anys en la part més dèbil del conjunt de les relacions laborals, ja que mentre per una banda no gaudien de les avantatges intrínseques del treballador autònom, per l'altre el seu nivell de protecció era molt inferior al d'un treballador assalariat.

En moltes ocasions aquesta relació de dependència ve imposada per la empresa, i encara que generalment el TAED té consciència de la seva situació, l'autònom econòmicament dependent no és un "fals autònom", si no un treballador vinculat per una veritable relació mercantil que no té les garanties d'una relació laboral, però que ha de quedar protegida per la pròpia dependència econòmica amb el client i les condicions de treball, reflectides per un contracte escrit.

L'Estatut del Treballador Autònom defineix la figura del TAED:

"Els treballadors autònoms econòmicament dependents són aquells que realitzen una activitat econòmica o professional a títol lucratiu de forma habitual, personal, directa i predominant per a una persona física o jurídica, denominada client, del que depenen ecònimcament per percebre d'ell, al menys, el 75% dels seus ingressos per rendiments de treball."

Per a això ha de complir simultàniament, a més, un seguit de condicions:

  • No tenir al seu càrrec personal contractat per compte aliè, ni contractar o subcontractar part o tota la activitat amb tercers.

  • Executar la seva activitat de forma que es diferenciï de la que realitzen les treballadores i treballadors que presten els seus serveis sota qualsevol modalitat de contractació laboral per al client.

  • Tenir infraestructura productiva i material propis quan aquests mitjans siguin rellevants econòmicament per a l'activitat.

  • Desenvolupar l'activitat amb criteris organitzatius propis.

  • Assumir el risc i ventura del resultat de l'activitat.

Aquesta exhaustiva definició del TAED, deixa tancada la porta a l'ús fraudulent de la figura de l'autònom en els denominats processos d'externalització, eliminant les "zones grises" on els últims anys s'havien situat els falsos autònoms, i proporciona a l'autoritat judicial un conjunt de criteris clars i concisos per resoldre la relació que s'estableix entre l'empresa principal i l'autònom.

Dispositiu de la CTAC

La CTAC-UGT ha creat un dispositiu específic per a l'atenció a l'autònom que vulgui regularitzar la seva situació. A més, en els propers dos mesos durà a terme diferents sessions informatives a tot el territori català amb l'objectiu d'apropar aquesta nova figura al treballador autònom i als representants sindicals de tot el país



147861 lectures
comentaris
Afegeix comentari













BoldItalicLink