Revista Autònoms.com
Xarxa sindical

25 Feb, 2009

La CTAC valora positivament la regulació del treballador autònom econòmicament dependent

Enviat per revistaautonom 16:47 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
L'aprovació del Reglament suposarà l'aflorament de milers de contractes ja existents entre empreses i autònoms. La CTAC prepara acords col·lectius amb empreses per a més de 5.000 treballadors autònoms a Catalunya

El Consell de Ministres va aprovar el passat divendres el Real Decret que regula la Llei de l'Estatut del Treball Autònom, aprovat pel Congrés dels Diputats el juny del 2007, i que esborra definitivament la figura del "fals autònom", mancat de garanties laborals.

La CTAC valora positivament la regulació definitiva d'aquesta figura, ja que permetrà d'una manera eficaç lluitar contra la precarització del mercat laboral que s'estava produint en els darrers anys via relacions mercantils, i eliminar les pràctiques empresarials que pervertien la figura del treballador "fals autònom".

El Decret fixa un plaç de 3 mesos per a que emergeixin els milers d'acords civil-mercantils que ja existeixen entre empreses i Treballadors Autònoms Econòmicament Dependents (TAED). En aquest periode de temps, la CTAC- té previst signar importants acords col·lectius que només a Catalunya afectaran a més de 5.000 treballadors de diferents sectors.


(Segueix)
147862 lectures

25 Feb, 2009

La xarxa impulsem autònoms arrenca a Berga parlant del desenvolpament de la llei dels autònoms

Enviat per revistaautonom 16:41 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

La xarxa impulsem autònoms va arrencar el passat dilluns a Berga amb el primer dels seminaris que estan planificats a diferents indrets del nostre país. Amb una presència d'unes trenta persones la Directora de l'Oficina Tècnica de la CTAC, Ana Estrella Villares, va explicar l'actual situació del desenvolupament de la llei de l'Estatut del Treball Autònom, la LETA, aprovada el juliol de 2007 i que va entrar en vigor el 12 d'octubre d'aquell mateix any. Villares ha desenvolupat una ponència fent incidència en le principals aportacions de l'actual llei, posant ènfasi en la reglamentació dels treballadors autònoms econòmicament dependents, la protecció social que ampara la llei per als autònoms, en especial amb el borrador d'avantprojecte sobre la prestació pel cessament d'activitats. La Directora de l'Oficina Tècnica de la CTAC també ha exposat tot un seguit de mesures que s'estan aplicant per tal de fer front a la crisi econòmica per part del Govern de l'estat.

(Segueix)
610 lectures

3 Feb, 2009

Ja es pot sol·licitar la devolució del 50% de les cotitzacions al RETA

Enviat per revistaautonom 12:48 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Els autònoms que en 2008 hagin desenvolupat a la vegada un treball per compte aliena (pluriactivitat) i que, per tant, hagin cotitzat per contingències comunes al Règim General i al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA), per una quantitat igual o superior a 10.440 euros, podran sol·licitar ja una devolució del 50% de les seves cotitzacions que superin aquesta quantitat.

Per aclarir una mica el concepte de la devolució del 50 % de les cotitzacions, adjuntem un exemple pràctic:

Salari brut com a treballador per compte aliena: 20.000 € (anual)

Quotes de SS a càrrec de l’empresa i del treballador: 7.600 € (anual)

Quota d’autònom de tot l’any: 3.576 € (anual, per una base de cotització de 1.000 €)

Total cotitzacions d’ambdós Règims: 11.176 €

Diferencia amb els 10.440 €: 736 €, del quals podrem demanar una devolució de 368 €, devolució que s’ha de demanar en la Tresoreria General de la Seguretat Social, dins el primer trimestre de l’any 2.009.




869 lectures

3 Feb, 2009

La CTAC alerta que la pensió de l’autònom és un 41% inferior que la de l’assalariat

Enviat per revistaautonom 12:46 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

La gran majoria del col·lectiu encara cotitza per la base mínima

La CTAC denuncia que, en els darrers anys, la bretxa entre les pensions dels treballadors per compte propi i la dels assalariats no només no s’han reduït sinó que continuen sent molt importants. La pensió mitjana en el Règim dels Treballadors Autònoms se situa en els 523,72 euros, un 41% menys que la del Règim General (892 euros), i un 30% menys que actualment en els 747 euros. A finals de 2008 existien a Catalunya més de 578.000 treballadors per compte propi.

La CTAC considera indispensable continuar amb la tasca de difusió entre el col·lectiu, informant-los de la necessitat de cotitzar per sobre de la base mínima actualment establerta i més d’acord amb els ingressos reals de cada treballador, amb la finalitat de garantir un sistema de protecció social més equilibrat. Tot i que en pocs anys s’ha reduït en més d’un 5% el nombre d’autònoms que cotitzaven per la base mínima, el gran gruix del col·lectiu encara ho continua fent.

Tanmateix, la CTAC ha traslladat a la Secretaria d’Estat per a la Seguretat Social el suggeriment d’oferir un major marge d’actualització de les cotitzacions per als majors de 50 anys, que actualment tenen topat, oferint augmentar la base mínima de cotització durant aquest període al menys en un 1% anual, a banda d’aplicar la inflació prevista.



624 lectures

3 Feb, 2009

Presentació del reglament de l'Estatut del Treball Autònom en el sector comercial

Enviat per revistaautonom 12:15 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Amb una sala plena amb més de 170 assistents va tenir lloc el passat 22 de gener una jornada sobre el treball autònom econòmicament dependent. El Col·legi Oficial d’Agents Comercials de Barcelona (COACB), en col·laboració amb la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), van ser els encarregats d’organitzar la jornada que va comptar amb diverses personalitats que van poder donar el seu punt de vista respecte a la figura dels TAED.

La jornada va comptar amb la ponència de Juan José Barrera, director general d'Economia Social del Treball Autònom i Responsabilitat Social a les empreses, del Ministeri de Treball i Immigració, que va exposar els aspectes jurídics de la figura del treballador autònom econòmicament dependent, els ingressos del qual depenen en un 75% d'una empresa. Barrera va remarcar que, en el cas dels agents comercials, la llei no exigeix el requisit d'assumir el risc i ventura de les operacions, ja que van a càrrec de l'empresa.
Posteriorment, el secretari general de la UPTA,
Sebastián Reyna, el president del COACB, Enric Enrech i el president de la CTAC, Salvador Duarte van participar en un debat on diputats de les principals formacions polítiques van exposar la seva opinió sobre l'Estatut i la figura de l'autònom en l'entorn actual de crisi.
Els ponents polítics van ser: Carles Campuzano (CIU), Montserrat Capdevila (PSC), Xavier Vendrell (ERC), Santi Rodríguez (PPC) i Albert Rivera (Ciutadans).
Durant la seva intervenció, Reyna va insistir en el "retard normatiu" que està patint l'Estatut i en la tendència preocupant de les baixes d'autònoms del passat 2008.



645 lectures