Revista Autònoms.com
Xarxa sindical

29 Set, 2008

El Departament de Treball impulsa el suport a l´emprenedoria

Enviat per revistaautonom 13:48 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
El passat 17 de març es van donar a conèixer les línies mestre del que s´anomena Pla INICIA, un pla de suport a les persones emprenedores i a l´autoocupació pels períodes 2008-2010. La consellera de Treball, Mar Serna, va desgranar els continguts del projecte així com la seva partida pressupostària. El Pla destinarà prop de 73 milions d´euros i beneficiarà cap a 310.000 persones. Així, el projecte consta de quatre grans línies d´actuació, la primera de les quals pretén aprofundir en el coneixement i diagnosi de l´emprenedoria, bàsicament a través de la implementació del sistema d´informació i seguiment de Demografia Empresarial de Catalunya, SISDEC, i a través de la diagnosi de l´èxit i fracàs de les microempreses de nova creació. La segona gran línia pretén promoure i divulgar la cultura emprenedora. En aquest sentit, es vol incorporar la formació en emprenedoria en les diferents etapes educatives, desenvolupar tallers de sensibilització i motivació a les escoles de secundària, itineraris formatius de descoberta de l´emprenedoria a la formació professional, i la creació d´un mòdul de formació en creació d´empreses. La tercera gran actuació és la de donar orientació i suport a la creació d´empreses mitjançant diverses actuacions com la creació d´una cartera de serveis bàsics, un pla de suport específic als joves i les dones, obrir una línia de subvencions a les dones autònomes, o la creació d´un portal d´informació per als emprenedors. En aquesta línia, també es pretén donar molta importància a la seva formació, acompanyament i assessorament. Finalment, la quarta gran via d´actuació va encaminada a millorar la consolidació empresarial a través, d´una banda, de la millora dels instruments financers a l´abast dels emprenedors, amb la creació, entre d’altres, d´una xarxa especialitzada, en l´assessorament de persones emprenedores en l´àmbit financer. D’altra banda, el projecte també preveu subvencions directes a les persones emprenedores així com una política de suport i acompanyament durant els primers anys en les empreses de nova creació. La consellera de Treball, Mar Serna, ha dit que aquest pla fa una aposta especial per a la igualtat d´oportunitats de dones i joves, ja que “volem tenir més dones i més joves que s´incorporin a l’emprenedoria”


6470 lectures

29 Set, 2008

La CTAC i l´AMIC treballaran de forma conjunta amb els autònoms immigrants

Enviat per revistaautonom 12:31 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La immigració a Catalunya està provocant una evolució constant en el mercat laboral. Entre aquests canvis que s´estan duent a terme, trobem la penetració dels immigrants en els treballs per compte propi, que obliga els treballadors a donar-se d´alta al Règim General dels Treballadors Autònoms. Catalunya té, en aquests moments, prop de 42.000 autònoms que són immigrants, que és la xifra més alta del conjunt del de l´Estat. Aquests representen aproximadament el 20% dels autònoms a nivell de l´Estat i generen el 2% del PIB. Aquesta realitat ja fa temps que és percebuda per la CTAC i AMIC com una realitat amb què cal treballar en les millors condicions possibles, ja que es constata en el dia a dia d’ambdues organitzacions. Fruit d´aquesta realitat va néixer la voluntat de treballar colze a colze entre ambdues organitzacions germanes per la seva vinculació a la UGT de Catalunya. L´acord suposa la creació del servei integral a l´autònom que oferirà assessorament, informació, i facilitarà instruments als autònoms immigrants, així com la resolució de qualsevol consulta de caràcter jurídic. CTAC i AMIC també col·laboraran per aprofundir els contactes amb diferents col·lectius d´immigrants establerts a Catalunya, podent-hi establir acords de col·laboració. Ambdues organitzacions també treballaran plegades de cara a l´organització de xerrades i/o conferències, obriran els camps de treball en àmbits del terreny municipal, i editaran informació de forma conjunta. L´acord va ser ratificat per la presidenta de l´AMIC, Raquel Gil, i pel president de la CTAC, Salvador Duarte.




1758 lectures

29 Set, 2008

Més de 300.000 autònoms de tot l´Estat cotitzen voluntàriament per les cobertures d´accident laboral i malalties professionals

Enviat per revistaautonom 12:29 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Més de 300.000 treballadors autònoms cotitzen ja voluntàriament per cobrir les cobertures per accident laboral i malalties professionals, segons les dades de la UPTA. En aquest sentit, Sebastián Reyna, secretari general de la UPTA, va assegurar que “aquesta dada demostra que malgrat allò que s´ha considerat sempre com una realitat, els autònoms tendeixen cada vegada més a cobrir les seves necessitats de protecció social encara que aquesta prestació sigui voluntària”.

Cal recordar que des de l´any 2003 els autònoms poden accedir a aquestes contingències professionals quasi en les mateixes condicions que els assalariats. A final any 2004 el nombre d´autònoms acollits a aquesta cobertura era de 145.435 autònoms al conjunt de l´Estat; al 2005 aquesta xifra va augmentar fins a 202.894, i l´últim mes de 2006 la xifra ja era de 260.322. Segons les mateixes estimacions de la UPTA, la xifra encara pendent de publicar respecte al 2007 superarà els 320.000 i es podrà tancar el 2008 amb més de 400.000 cotitzacions acollides.

Pel que fa a les dades de Catalunya, i segons les mateixes estimacions fetes per la UPTA, el nombre de cotitzants per accident laboral i malalties seria de 54.668 -31.610, homes i 23.058, dones.

Els sectors on més s´han apreciat aquestes cotitzacions són el de la construcció, seguit del comerç a l´engròs i de l´hostaleria. Per contra, cal destacar l´escàs ressò que ha tingut en el sector del transport.


287 lectures

29 Set, 2008

Publicada al BOE la resolució per registrar els contractes dels trades

Enviat per revistaautonom 11:30 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Amb data de 21 de febrer es va publicar al BOE la resolució per la qual s´explica que els contractes concertats pels treballadors autònoms econòmicament dependents es podran registrar al Servei Públic d´Ocupació Estatal. Tal i com recull el BOE, els directors provincials, en funció dels recursos disponibles i del nombre de contractes a registrar, podran concentrar aquest registre, al seu criteri, en una o més oficines, o bé a la mateixa Direcció Provincial, informant-ne als usuaris. En aquelles unitats on s´ubiqui, s´obrirà un llibre per registrar els contractes. Les oficines registraran tots els contractes que es presentin, sense entrar en el seu contingut, assignant-los número i data del registre.

La resolució especifica el procediment pel qual es registraran els contractes. Primer de tot, s´anotaran les dades del contracte al llibre del registre, després se segellaran el contracte original i les còpies, i s´anotarà el número de registre assignat, es tornarà l´original del contracte i la resta de còpies (excepte una) al treballador o al client. Finalment, s´arxivarà pel número de registre la còpia del contracte en un arxiu independent.



319 lectures

29 Set, 2008

Consorci de Formació i Iniciatives Bages Sud (CFIBS) signen un acord de col·laboració

Enviat per revistaautonom 11:29 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) i el

El CFIBS -entitat integrada per sis ajuntaments: Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Marganell, Monistrol de Montserrat, el Pont de Vilomara i Rocafort, i Sant Vicenç de Castellet, que treballa per la promoció econòmica, la promoció turística, el foment de l´ocupació i la formació d´adults, al Bages Sud- ha signat un acord de col·laboració amb la CTAC -organització interprofessional, d´àmbit autonòmic, que enquadra els professionals i treballadors per compte propi, inscrits al Règim Especial d´Autònoms de la Seguretat Social.

L´acord, signat per Cecilio Rodríguez, president del CFIBS, i per Salvador Duarte, president de la CTAC, servirà per portar a terme serveis i accions pel benefici i l´interès general del col·lectiu de treballadors autònoms.

Ambdues entitats col·laboraran en la vertebració local del col·lectiu de treballadors autònoms per tal de ser més dinàmics i estar més cohesionats econòmicament i socialment.

En la primera acció conjunta es preveu una sessió informativa sobre l´Estatut del Treball Autònom i els efectes que s´han produït després de la seva aplicació, les modificacions previstes en la capitalització de la prestació d´atur per aquest col·lectiu, la futura prestació per abandonament de l´activitat, i altres informacions d´interès per als treballadors autònoms. I per a més endavant, també es preveu un recorregut formatiu adreçat, específicament, a aquest col·lectiu.


354 lectures

29 Set, 2008

El treball autònom es resisteix a la desacceleració de l´economia

Enviat per revistaautonom 11:18 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Malgrat la pujada de l´atur -53.406 persones al mes de febrer-, el Règim d´Autònoms va créixer gairebé en 9.000 persones. Gairebé el 50% de les noves altes corresponen a treballadors estrangers.
El nombre d´afiliats al Règim Especial de Treballadors Autònoms va créixer en 8.816 treballadors durant el mes de febrer, i es va situar en la barrera dels 3.400.000 cotitzants (3.398.863).
Respecte a les dades d´afiliació, cal destacar que, amb la incorporació del Règim Agrari al RETA, Catalunya va enregistrar 594.620 cotitzants al mes de febrer, i Barcelona torna a anar al capdavant amb 417.700 afiliats (Girona, 66.482; Tarragona, 63.152; i Lleida, 47.286).
Per sectors, cal ressaltar l´increment de més de 3.000 nous autònoms en el sector de la construcció, amb un creixement interanual de 43.150 persones, en un moment que es parla obertament de crisi immobiliària. Una altra dada important és el nombre d´estrangers, que ja se situa en 228.665 afiliacions –prop de 4.000 altes netes al mes de febrer.

En aquest sentit, des de la CTAC s´ha traslladat al Govern la preocupació per l´augment de l´atur en aquest període. La CTAC considera que seria convenient engegar polítiques més actives per tal de reforçar i consolidar l´activitat econòmica, i particularment, promocionar l´ocupació en les empreses més petites, que són aquelles on aquesta conjuntura pot generar nova ocupació estable.


301 lectures

29 Set, 2008

Els autònoms econòmicament dependents podran registrar els seus contractes

Enviat per revistaautonom 11:07 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La CTAC recomana als treballadors autònoms catalans econòmicament dependents que comencin a regular la seva situació amb el seu client principal
Els treballadors autònoms econòmicament dependents ja podran registrar els seus contractes, segons una resolució signada avui entre els representants dels treballadors per compte propi i els directors generals del Servei Públic d´Ocupació, Eduardo González, i d´Economia Social i Treball Autònom, Juan José Barrera. Tot i dependre del Ministeri de Treball, aquesta resolució la podran executar les comunitats autònomes a través de les seves pròpies oficines d´ocupació. La creació d´aquest Registre en el Servei Públic d´Ocupació agilitarà aquest tràmit i permetrà que les diferents administracions públiques els puguin tramitar, almenys amb caràcter provisional.
Des de l´entrada en vigor de la Llei de l´Estatut del Treball Autònom, el 12 d´octubre de 2007, els emprenedors poden formalitzar els seus contractes com a treballadors autònoms dependents, però fins ara no podien registrar-los a causa del buit legal existent en les normes de desenvolupament de l´Estatut. Els autònoms dependents són aquells que duen a terme el seu treball amb autonomia organitzativa, però depenen econòmicament, almenys en un 75%, d´un únic client principal, i no tenen persones assalariades al seu càrrec.
El contracte amb l´empresa de referència haurà de ser per escrit i, segons estimacions de la CTAC, un cop s´iniciï aquest procés de registre, podran acollir-s’hi uns 59.000 treballadors a Catalunya. Alhora, des de la CTAC es recomana a tots els autònoms dependents de Catalunya que comencin a regularitzar la seva situació amb el seu client principal, això és que formalitzin per escrit la seva relació mercantil i notifiquin la seva situació d´econòmicament dependent a l´empresa principal, per poder després registrar-ho.


315 lectures

29 Set, 2008

Lleida estrena la Xarxa Impulsem Autònoms

Enviat per revistaautonom 11:02 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La ciutat de Lleida ha estat l´escenari per inaugurar la segona edició de la XIM (Xarxa Impulsem Autònoms). En aquesta segona edició, són tres les ciutats que han assumit la xarxa que, a més de Lleida, són Badalona i Barberà del Vallès. Cal recordar que l´any passat van ser l´Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Manresa i Mollet del Vallès.
En aquesta edició es posa l´èmfasi a conèixer les novetats de la recent entrada en vigor Llei de l´Estatut del Treball Autònom així com les perspectives del seu desenvolupament. El projecte XIM té previst celebrar diferents seminaris adreçats, d´una banda, a joves emprenedors d´aquestes localitats i, de l´altra, al col·lectiu de professionals. També es comptarà amb la publicació de la revista Xarxa Autònoms -on s´hi poden trobar els serveis que s´ofereixen des de cada municipi, experiències de nous emprenedors d´aquestes localitats així com un conjunt d’informació útil per al treballador autònom-, l´accés a la pàgina web www.xim.cat -permet fer consultes virtuals-, i una gran trobada final a cada ciutat implicada amb els agents socials de cada municipi. En aquestes trobades institucionals, es pretén convidar personalitats del col·lectiu d´autònoms a nivell de l´Estat, ja siguin dirigents de la UPTA com membres del Ministeri de Treball. La setmana passada va tenir lloc el conjunt de seminaris a Lleida dins el marc de la Fira del Treball de Lleida amb un gran èxit de públic.


293 lectures

29 Set, 2008

Augmenta el nombre de treballadors autònoms a Catalunya

Enviat per revistaautonom 10:55 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La CTAC alerta del possible frau al sector de la construcció, on molts assalariats estrangers s´estan transformant en treballadors autònoms. El passat mes de gener, el nombre de treballadors estrangers afiliats al Règim Especial de Treballadors Autònoms (REPTA) a Catalunya es va situar en 41.919 persones, 21.048 de les quals (el 50,21%) procedeixen de la Unió Europea. Respecte a gener del 2007, el nombre de treballadors estrangers per compte propi ha augmentat un 0,34%. Cal destacar que el nombre d´estrangers autònoms que no pertanyen a la UE ha patit un descens tant a Girona com a Lleida, amb una reducció del 0,12% i de l´1,89%, respectivament. Però, aquest no és el cas de Barcelona i Tarragona, on els autònoms forans s´han incrementat en un 0,39% i un 0,16%, respectivament. Pel que fa al país d´origen, destaquen Romania (com a membre de la UE), amb 5.264 autònoms, i el Marroc (com a país que no pertany a la UE), amb 4.473 treballadors per compte propi. A Catalunya, els treballadors autònoms estrangers representen el 7,64% respecte a la resta de règims de la Seguretat Social. La construcció i el comerç segueixen situant-se com els principals sectors d´activitat dels autònoms estrangers.
Pel que fa a la construcció, sembla contradictori que, malgrat el retrocés del sector, cada vegada són més els treballadors estrangers que s´estan donant d´alta com a autònoms en aquest sector. Des de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) es vol alertar del possible frau que alguns empresaris estan duent a terme en la transformació de les relacions laborals en relacions mercantils amb la finalitat de reduir costos. Aquesta transformació d´assalariats a treballadors autònoms és general en el sector, però s´està produint de manera més accentuada en el cas de les persones estrangeres.


295 lectures

23 Set, 2008

Finalment els autònoms tindrem la rebaixa dels 400 €

Enviat per revistaautonom 18:35 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Després que diverses organitzacions d´autònoms, entre elles la CTAC, reclamessin al president del Govern de l´Estat que la mesura de deduir els 400 € no discriminés els autònoms, el passat dimecres el mateix Zapatero va anunciar que els autònoms també es beneficiarien d´aquesta mesura, malgrat que no va explicar la manera de fer-ho. En aquest sentit, va anunciar que buscarien una solució òptima per assegurar un tracte equitatiu entre tots els treballadors. Des de la UPTA, Sebastián Reyna declarava que era necessari conèixer els criteris per tal de saber a qui afectarà i quin serà el cost de la mesura. Cal tenir en compte que al conjunt de l´Estat hi ha 3,3 milions d’autònoms (prop de 600.000 són a Catalunya). Del total de l´Estat, quasi un milió i mig declaren per estimació directa (ED), 652.000 ho fan per estimació objectiva (EO) –mòduls- i poc més d´un milió pertanyen al col·lectiu d´empresaris agrícoles, forestals i ramaders. Els primers declaren tots els seus ingressos a través de l´IRPF, ja que no tenen societats mercantils, mentre que els altres ho fan, una part, a través de l´IRPF i, l´altra, a través de l´impost de societats.




59389 lectures

23 Set, 2008

La CTAC parla de l´Estatut del Treball Autònom a Berga

Enviat per revistaautonom 18:30 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
El dilluns 4 de febrer, a les vuit del vespre, va tenir lloc al Pavelló de Suèciala jornada més important que mai s’ha fet sobre els autònoms. En una comarca amb més de 3.700 treballadors autònoms i amb la recent aprovació de la Llei de l’Estatut del Treball Autònom es feia necessari organitzar una jornada per tal de donar a conèixer l’actual situació dels autònoms d´acord als drets de què disposen amb la nova llei.

Aquesta és la primera de les activitats que, d´una banda, el Consorci CFI Cercs-Berguedà, i de l´altra, la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) han organitzat fruit del conveni signat el passat dijous 10 de gener. En aquesta jornada, que va comptar amb la col·laboració de l´Associació Comarcal d´Empresaris del Berguedà, hi van assistir diverses personalitats polítiques de la comarca, des de l´alcalde de la ciutat, Juli Gendrau, a la presidenta del Consell Comarcal, Montserrat Ribera, la diputada i alcaldessa d´Olvan, Judit Carreras, i el mateix president del Consorci i alcalde de Cercs, Ferran Civil.

El punt central de la conferència va anar a càrrec de la berguedana Sara Malé, assessora de la CTAC.




285 lectures

23 Set, 2008

58.416 treballadors de la construcció s´enregistren com a empleats per compte propi durant el mes de gener

Enviat per revistaautonom 18:28 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

El nombre d´afiliats al Règim Especial de Treballadors Autònoms va créixer en 58.416 treballadors durant el mes de gener, 114.482 treballadors més que al gener de 2007.

Des de la CTAC volem alertar del possible frau que alguns empresaris estan realitzant en la transformació de les relacions laborals en relacions mercantils amb la finalitat de reduir costos, i es recomana als treballadors del sector que s´informin de tots els termes que suposa el canvi de treballador assalariat a treballador autònom. La CTAC vol recordar que amb la recent entrada en vigor de l´Estatut del Treball Autònom, queden clarament identificades les situacions en què es fa servir la figura del treballador autònom en frau de llei.

Respecte a les dades d´afiliació cal destacar que, amb la incorporació del Règim Agrari al RETA, Catalunya enregistrà al mes de gener 593.610 cotitzants, Barcelona torna a destacar amb 416.850 afiliats (Girona, 66.467; Tarragona, 63.111; i Lleida, 47.182).

Als treballadors autònoms hi hem de sumar 238.277 agricultors per compte propi que, amb la reforma de la Seguretat Social, s´han integrat al Règim d´Autònoms des del passat 1 de gener. La taxa de creixement d´aquest grup augmenta, doncs, fins al 3,51%.

La resta de règims (agrari, mar, carbó i llar) han perdut en els darrers dotze mesos un total de 41.311 afiliats. En aquest sentit, des de la CTAC s´ha traslladat al Govern la preocupació per l´increment de l´atur en aquest període en més de 132.000 persones.




261 lectures