Fòrum de debat secció sindical UGT-ORGT
Xarxa sindical

20 Abr, 2006

Moratòria per a les vegueries

Segons un article d'en Joan Escofet al diari digital laMalla.net, del 19 d'abril,

Aquest dimecres, s'ha celebrat el Dia del Municipi que ha tingut com a eix central un discurs del president de la Generalitat, Pasqual Maragall, davant de desenes d'alcaldes (de tots els colors polítics) de Catalunya. En aquest discurs, el president ha aprofitat per fer un anunci. Maragall ha renunciat a la nova organització territorial de Catalunya de les set vegueries famoses i ha assegurat que "no hi ha temps" per aprovar el nou mapa territorial. Maragall, doncs, deixa la reforma per una altra legislatura. En la seva intervenció, el president ha recordat el tarannà municipalista del seu Govern i ha aprofitat per prometre "més recursos, més competències i més corresponsabilitat" entre els consistoris i la plaça Sant Jaume de Barcelona.

En la seva intervenció, Maragall ha explicat que les set vegueries catalanes i la substitució de les quatre diputacions no es farà en aquesta legislatura perquè "no hi som a temps". Malgrat el retard, el president ha recordat que el nou mapa territorial de casa nostra es farà ja que és un compromís del tripartit i ha promès abordar-lo "tant aviat com sigui possible".

Hi ha moltes persones que agraïm al president de la Generalitat que aclareixi una mica el futur (o no futur) de les Diputacions catalanes i dels que hi treballem. Tant nosaltres com, suposem, els més de quatre mil treballadors de la Diputació de Barcelona i Organismes o consorcis que en depenen respirarem una temporadeta més tranquils. No sabem si el govern de la Generalitat hi és o no hi és a temps, però sí que estem raonablement segurs que abans de liquidar les diputacions qualsevol govern s’ho hauria de pensar molt, molt de temps. Per substituir uns ens que funcionen bé per unes vegueries de les quals ni tan sols se saben les “fronteres” fa falta molt de temps i, especialment, escoltar abans de fer-ho els principals interessats: els municipis, la gent i, no cal dir, els treballadors d’aquestes diputacions.

Que la divisió territorial actual de Catalunya és obsoleta i va ser establerta sense escoltar ningú és indubtable. Ara bé, aquesta i qualsevol divisió administrativa amb els anys agafa pes i acaba per adquirir una certa naturalitat. Només s’han de veure les divisions frontereres entre els estats, com la que es va establir el 1658 entre França i Espanya que va partir en dos trossos (de difícil soldadura ja) Catalunya per comprendre que és molt fàcil i ràpid fer divisions territorials però en canvi fan falta molts anys o segles per aconseguir que la gent s’hi acostumi i que facin un servei.

Les diputacions actuals fan aquest servei a la comunitat, als municipis de qui depenen. Esperem que la Generalitat les substitueixi per uns ens capaços de fer encara més servei a tothom.



138 lectures
comentaris
Afegeix comentari













BoldItalicLink