Bloc de Frederic
Bloc del vicesecretari general de la UGT de Catalunya Xarxa sindical

11 Abr, 2006

RETRAIT DU CPE, NON A LA PRECARITÉ !

Enviat per frederic 16:44 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (1) | General
Retirada del contracte de primera ocupació, no a la precarietat!, això es el que espot llegir a una pegatina del sindicat "la" CGT francesa -sempre m'ha agradat aquest "la", fins i tot per "la" UGT- a la "manif" de Toulouse, ahir 4 d'abril, enquadrada dins la jornada de lluita que habien convocat a tota France les organitzacions sindicals i les organitzacions de joves.

La Laura Pelai, responsable de relacions internacionals de l'SNC, el Carles, responsable d'internacional de l'Avalot i treballador de l'Alstom, la Laura Abella, tècnica de la secretaria d'internacional de l'SNC i jo mateix vam fer una delegació de la UGT de Catalunya per acompanyar als companys de la CGT du Midi Pyrenees en la jornada de vaga general.

Més de cent mil persones, molta gent jove barrejada amb d'altres de no tant i una visió real de l'aliança moviment jove i sindical.

Mentre anem caminant, a bon ritme, els més de 5 kilòmetres que dura la mani, la Martine, que es la secretària general, ens va explicant coses de les importants manifesta- cions a altres ciutats del Midi i a la resta de França, ens va presentan als diferents companys responsables del metall, de la sanitat i d'altres federacions de la CGT. Estan contents que estem allí.

També ens apropa a mitjans de comunicació que ens pregunten qué fem allí, si la situació a Espanya es igual..., i alguna curiositat. Ens entrevista, i alguna cosa més, un periodista de Radio País que parla en Occitá -i ens entenem- es de la Gascunya. Está emocionat, coneix també al Paco Boya d'Unitat d'Aran i diputat del Parlament de Catalunya pel PSC-Cpc, ens explica l'origen del noms dels carrers que están escrits en francés i en occitá mentre anem caminant...,

La Martine ens continua explicant que Toulouse es la segona ciutat universitària de França amb quatre universitats i més de cent mil estudiants mentre anem parlant i mirant la dimensió de la gran mani des de punts que ja ens indica que se'n té una bona visió, es "la rotonda de Catalunya". Li dic que crec que hi ha més cent mil persones, ella diu cent mil i que hi ha guerra de xifres..., com aquí. Avui he llegit "la Dèpêche du midi" i es nota això, la policia diu trenta mil.

M'ha fet també unes preguntes una periodista de la Radio de la CGT. M'ha semblat una experiència interesant a través de la qual donen veu i espai radiofònic a diferents associacions i col.lectius que fan el seu programa des de la emisora.

Hem estat parlant una estona també amb una senyora emigrant espanyola de la guerra, asturiana de Mieres que va viure un temps a Reus. Té 73 anys, fa poc a reuperat la nacionalitat espanyola i vol votar a les properes eleccions. Vol informar-se per internet de com estan les coses per aquí per tenir un criteri més ajustat de cara a votar. No l'hi he preguntat perqui vol votar, pero m'ha dit que té molt clara la orientació del seu vot.

Ens ha explicat com va viure la visita del Reis d'Espanya aToulouse fa uns dies. Diu que hi van anar unes tres mil persones d'origen espanyol que li cridàven "viva la república !". Ella ha dit que no va voler anar-hi, té la sensació que no s'ha reconegut el que van passar moltes persones com ella. El seu avi era de la UGT, no ens pot ensenyar el seu carnet perque el va perdre, pero ens ha dit que té alguns paers de la època i que ens en pot fer arrivar còpies. Quan ha arrivat l'hora s'ha posat el mocador al cap, s'ha enganxat la pegatina i cap a la mani.

Al final del recorregut, mentres prenem unes canyes i una orangina, li pregunto a la Martine i a la companya de relacions institucionals, "et maintenant ?". Hem diu que avui es reuniran amb el govern pero s'ha de veure també que dirá Chirac, el Consell Constitucional i, jo l'hi afegeixo, Sarkozy?. Se'n riu i reconeix que en Villepin ho té dificil perque faci el que faci li generará problemes.

Un pronòstic, guanyaran!,

Guanyarem!


172 lectures
comentaris
Afegeix comentari













BoldItalicLink